Vuoden Peli - palkinto ja sen historia

Kesän lopussa on jälleen aika jännittää, mitkä lautapelit Suomen Leluhdistyksen tuomaristo valitsee finalisteiksi Vuoden peli -kilpailussa. Koronan vuoksi lautapelien suosio on ollut kasvussa, kun yhä useampi on etsinyt vaihtoehtoisia tapoja viettää aikaa yhdessä. Uusimpia pelisuosituksia odottavat saavat jännittää kesän ajan, mitä pelejä tuomaristo tulee suosittelemaan, ja mitkä pelit kruunataan vuoden 2021 voittajiksi.

Vuoden peli -voittajat tunnistaa kaupassa Suomen Leluyhdistyksen myöntämästä tunnuksesta. Pelin kanteen painatetaan myös kategoria, jonka peli voitti: paras lastenpeli, perhepeli, strategiapeli tai partypeli. Tämä tunnus on monelle tuttu näky, mutta minkälainen kilpailu oikeastaan on kyseessä? Ja mitä piilee näiden kategorioiden taustalla?

Pelipalkintoja 27 vuoden ajan

Vuoden Pelin lähes 30-vuotiseen taipaleeseen on mahtunut pelejä laidasta laitaan. Lautapeliopas Oy:n sivuilta löytyykin vaikuttava lista kaikista voittajista. Listasta pääsee näkemään, miten moni tuttu peli on voittanut Vuoden peli -palkinnon ja tullut sitä myötä tunnetuksi suomalaisten keskuudessa. Vuoden peli -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Tällöin kilpailun ainoat kategoriat olivat Paras Perhepeli ja Paras Lastenpeli. Kilpailun ajatuksena olikin ennen kaikkea testata sopivia pelejä lasten näkökulmasta sekä auttaa vanhempia luomaan laadukkaita ja turvallisia pelikokemuksia. Vuosien saatossa kilpailusta on tullut suosittu kuluttajien, pelivalmistajien ja maahantuojien keskuudessa. Vuodesta 1999 lähtien Vuoden peli -palkinto on jaettu myös parhaalle strategiapelille. Tämä kategoria on saanut paljon kiitosta aikuisten harrastajien joukossa. Toisaalta vuonna 2015 lanseerattu Vuoden partypeli -kategoria laajensi kilpailua entisestään. Raadit suosittelevat pelejä nyt myös illanviettoon soveltuvien pelien kasvavasta joukosta.

Vuoden peli ei ole uniikki konsepti siinä mielessä, että samankaltaisia kilpailuja järjestetään myös esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Todelliset harrastajat seuraavatkin tarkkana, mitä pelejä eri maiden raadit suosittelevat. Suomen Leluyhdistyksen keskeisenä tavoitteena on edistää ja tukea kotimaista lautapelikulttuuria. Tämän vuoksi Suomen kilpailuun hyväksytään vain suomalaisten valmistajien, tai maahantuotuja ja suomalaiseen kontekstiin mukautettuja pelejä. Toisaalta kilpailuun voi osallistua vain tahot, jotka ovat Suomen Leluyhdistyksen jäseniä. Kuten jo edellä mainittu pelit, jotka tulevat valituksi finalisteiksi saavat osakseen merkittävää huomiota. Vuoden peli on vuosien saatossa muodostunut brändiksi, joka tekee voittajista hittituotteita. Palkinnon saaneet pelit tulevat helpommin valituksi kaupasta erityisesti siinä tapauksessa, jos ne ovat tavanomaisista peleistä poikkeavia.

Nykyään lautapelejä julkaistaan huomattava määrä vuosittain, mikä on lisännyt kilpailuun osallistuvien pelien määrää ja muuttanut voittokriteerejä. Nykyään finalisteiksi valikoituu yhä useammin pelit, jotka tuovat jotakin ennennäkemätöntä markkinoille. Ennennäkemättömyys-kriteeri on näkynyt palkitsemisessa siinä mielessä, että kärjessä olevat pelit käsittelevät usein uudenlaisia aiheita, niillä on huomiota herättävä visuaalinen ulkomuoto, tai ne tuovat markkinoille täysin uudenlaisen pelitavan.

Miten parhaat pelit valitaan?

Miten parhaat pelit valitaan?

Vuoden peliin ilmoittaudutaan keväisin. Pelien maahantuojat ja valmistajat ilmoittavat itsensä mukaan, maksavat osallistumismaksun sekä valitsevat kategorian, jossa haluavat kilpailla. Jokainen yritys saa ilmoittaa tuotevalikoimastaan vain yhden pelin mukaan kilpailuun. Osallistumiskriteerinä on, että peli on julkaistu Suomessa samana tai edellisenä vuotena. Esimerkiksi vuoden 2021 Vuoden peli -palkinnot jaetaan peleille, jotka on julkaistu joko vuonna 2020 tai 2021.

Kesän aikana tuomaristot kokoontuvat pelaamaan ja arvioimaan kilpailuun ilmoitettuja pelejä. Jokaista neljää pelikategoriaa kohden valitaan kuusihenkinen tuomaristo. Perhepeli-, strategiapeli- ja partypelikategorioiden tuomaristo koostuu viidestä innokkaasta lautapelaajasta sekä yhdestä kaupan tai myynnin edustajasta. Yleensä pelaajat ovat toimittajia, bloggaajia tai aktiivisia harrastajia.

Parhaan Lastenpelin -raati poikkeaa muista tuomaristoista, sillä se koostuu kuudesta päiväkotityöntekijästä. Tässä kategoriassa näkyykin selkeänä Suomen Leluyhdistyksen tavoite edistää pelikokemuksia, jotka soveltuvat lapsille. Kaikissa tuomaristoissa on yhteistä kuitenkin se, että osa pelaajista on aktiivisia harrastajia, kun taas osa pelaa pelejä vain satunnaisesti. Koska tuomaristoilla on vaihteleva tausta, on todennäköistä, että voittajaksi valikoituvat pelit soveltuvat suurille yleisöille.

Jokainen tuomari ottaa pelit testiin oman pelaajaporukkansa kanssa. Arvostelulomakkeiden perusteella karsiutuu kesän lopussa finalistit, joista tuomaristot valitsevat syksyn aikana voittajan. Raatiin osallistuminen on tietenkin vapaaehtoista, ja tuomaristot vaihtuvat vuosittain sitä mukaa, kun vanhat raatilaiset lopettavat. Kiitos näiden peli-intoilijoiden suomalaiset saavat nauttia joka vuosi uudesta liudasta pelisuosituksia, jotka avaavat uusia ja kiinnostavia portteja lautapelien värikkääseen maailmaan.

Related Post