Nukkekotimaailmasta ei voi puhua kokonaisvaltaisesti mainitsematta Sylvanian Families sarjan. Nämä antropomorfiset miniatyyrieläimet saivat alkunsa Japanissa vuonna 1985, kun peliyhtiö Epoch alkoi valmistamaan näitä pienoismalleja taivutetusta muovista ja huopapäällysteestä. Lelut nousivat hyvin nopeasti suosioon ympäri maailmaa, ja Syvlanian Families hahmot ovatkin yksi tunnetuimmista nukkekotien asukkaista. Niiden tuotesarjaan kuuluu vaihtelevien hahmojen lisäksi niin kodit kuin ajoneuvot, ja hahmoilla on useammassa maassa myös oma tv-sarja.

Historia

Epoch on tunnettu siitä, että he käyttivät antropomorfisia eläinfiguureja ja nukkekoteja pelimaailmassa. Tämän pohjalta he lähtivät jalostamaan aitoja nukkekoteja ja -hahmoja lasten leikittäväksi. Alkuperäiset nukkekodit tehtiin posliinista ja huonekalut puusta – ei välttämättä turvallisin materiaali lastenleluille! Myöhemmin materiaali vaihtuikin muoviin ja metalliin. Alettuaan tuottamaan sarjaa Pohjois-Amerikassa, originaali ’Pleasant Friends of the Forest Epoch System Collection Animal Toy Sylvanian Families’ pelkistettiin suuhun sopivammaksi ’Sylvanian Families’. Jo vuonna 1987 DIC Animation City ja TMS Entertainment alkoi tuottamaan piirrettyä hahmojen pohjalta. Sarja sai suosiota UK:ssa ja Espanjassa, mutta sitä nauhoitettiin vain 13 jaksoa. 1990-luvun puolella sarjaa näytettiin myös US:ssa, suositulla Nickelodeon kanavalla (Nick Jr.). Piirretyt kuitenkin onnistui buustaamaan brändiä siten, että se vietiin Länsi-Eurooppaan. Sylvanian Families tuotiin UK:n markkinoille, jossa siitä tuli lähes heti suuri hitti. 1988 mennessä pienoismallisarja oli suuresti menestyvä ympäri maailmaa, myös Suomessa, jossa toimii edelleen Sylvanian Families faniklubi.Sylvanian Families kärsi takaiskua 1990-luvun loppupuolella, kun sarjaa ei jatkettu UK:n markkinoilla. Kuitenkin vuonna 1999 italialainen yhtiö Flair alkoi tuottamaan niitä uudestaan. Myös Australiassa ja Japanissa sarjaa tuotetaan edelleen, ja markkinalaskusta huolimatta tuoteperhe kasvaa kokoajan. Muun muassa uusi Walnut Squirrel Family tuotelinja esiteltiin Japanissa vuonna 2004.

Historia

Arvot

Sylvanian Families on paljon muutakin, kuin vain lasten leikkikalusarja. Tuoteperheen ja hahmojen arvot lisäävät haluttavuutta vanhempien puolesta, sillä näiden lelujen avulla lapset oppivat eettisyyttä. Suomen Sylvanian Families mainostaakin, että hahmojen avulla ”lapset oppivat käyttämään mielikuvitustaan, välittämään toisistaan ja jakamaan”. Tuotesarja tukee ja vahvistaa tärkeitä vuorovaikutustaitoja. Erilaiset ja erinäköiset eläimet kaikki kuuluvat samaan perheeseen, opettaen lapsille, kuinka jokaisella on oikeus kuulua perheeseen, eikä ulkonäöllä tai erilaisuudella ole väliä. Samalla opitaan ihmissuhteista, ystävällisyydestä ja toisten rakastamisesta (kts. Esimerkiksi animaatiosarja). Sylvanian Families perustuukin ystävällisyyteen, joka näkyy kaikessa – niin mainonnassa kuin kylien pohjaratkaisuissa – ja on keskeinen tekijä jo strategisessa suunnittelussa. Myös aikuiset keräilijät ovat innostuneet sarjasta muun muassa sen ansiosta, että lelut tukevat erinomaisia arvoja ja vihreyttä. Sarjan keskiössä olevat arvot ovat siis luonto, perhe ja rakkaus. Harva voi kieltää, että nämä ovat oivia arvoja lapsille opittavaksi. Kaikki Sylvanian kylässä asuvat eläinperheet rakastavat luontoa, ja lelusarjaa sanotaankin ”ikivihreäksi”. Sarjan kaikki tuotteet rakentuvat pitkälti ’perusarkeen’ ja tavallisen arkielämän elämisen ympärille. Sylvania-niminen kylä esittää tekaistua 1950-luvun brittiläistä kylää. Siellä asuvat perheet ovat suurimmaksi osaksi keskiluokan maalaisia, jotka omistavat esimerkiksi paikallisia perheyrityksiä. Sylvanian Families talot ovat suunniteltu mahdollisimman realistisiksi ja tuotevalikoimaan kuuluu niin asuntoauto-asutuksia ja loma-asuntoja kuin monikerroksisia kaupunkitaloja. Aktiviteetit ja harrastukset ovat aika keskiluokalle suunnattuja, kuten purjehtiminen ja ratsastaminen, tosin mielikuvitushan tässä on rajana. Jokainen lapsi saa keksiä itse hallinnoimiensa perheiden harrastukset, ja koditkin saa sisustettua aina uudestaan ja uudestaan.

Samaten huomaa valmistusvuoden siinä, että jokaiseen perheeseen kuuluu lähinnä äiti, isä, sisko ja veli. Näihin sarjoihin voi lisätä isovanhemmat, vauvoja ja lisää sisaruksia sen puitteissa, mitä markkinoilla on. Perheet ovat luokiteltuja eri metsäeläinten kategorioihin. On muun muassa pupuperhe, karhuperhe, kettuperhe ja peuraperhe. Kuitenkin ajat muuttuvat ja kuten yllä mainittu, lapset saavat sekoitella perheitä keskenään ja luoda uusia, uusioperheitä oman mielikuvituksen mukaan. Sylvanian Families ei rajoita leikkimistä, vaan pikemmin mahdollistaa rajattomasti leikin ja opin käsi kädessä kulkemisen.

Related Post