On tieteellisesti todistettu, että oppiminen leikin kautta on erittäin tärkeää lapsen kehitykselle. Siksi kannattaakin panostaa oikeanlaisiin oppimisleluihin ja peleihin. Leikkiminen on lapselle kaikkein luonnollisin tapa oppia ja hyvillä oppimisleluilla leikkiessään lapsi todella nauttii oppimisesta vaikkei sitä itse siksi tiedostakaan. Ne ovat mielenkiintoisia lapsille ja edesauttavat heidän kehitystään. Oppimislelut ovat nykyään suositumpia kuin koskaan. Lelujen valmistajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota lelujen opettavaisiin ominaisuuksiin. Leluja on ollut olemassa kautta aikain, emme vain välttämättä ole koskaan ajatelleet niiden syvempää merkitystä. Siinä missä nuket opettivat lapsille miten pidetään huolta vauvoista, jousipyssyt ja muut aseet kehittivät lapsen taitoja myöhempää metsästykseen tai taisteluun osallistumista varten.

Perinteiset oppimislelut

Meiltä on varmaan suurimmalta osalta löytynyt kotoa puisia palikoita. Neliskulmaisista palikoista kilpaillaan kuka saa rakennettua korkeimman tornin, mikä oiva tapa kehittää keskittymiskykyä ja tarkkuutta. Eri muotoisista ja värisistä palikoista voi rakentaa vaikka minkä mallisia taloja ja rakennelmia, vain mielikuvitus on rajana. Aakkospalikoista on ekaluokkalaisen helppo oppia kirjaimia ja palapelipalat pitää sovittaa oikeille paikoilleen.

palapelit kaiken ikäisille

Palapelejä löytyy nykyään kaiken ikäisille jo taaperoista lähtien. Palapelin keksineen Jean-Marie Beaumontin sanotaan alun perin käyttäneen kartoista leikattuja palapelejä maantiedon opetukseen oppilailleen. Sen jälkeen palapelejä on tullut markkinoille jos jonkinlaisia. Perheen pienimmät voivat aloittaa helpoilla jopa vain 4 palan eläinpalapeleillä ja 10 000 palan jättipalapelit voivat olla myöhemmin jopa koko perheen yhteinen harrastus.Erilaiset rakennussarjat ovat itse asiassa myös hyvin vanha keksintö ja niistä on löytynyt paljon tietoa jo 1800-luvun loppupuolelta. Joitain alkuperäisiä rakennussarjoja on jopa säilynyt sieltä asti. Muovin yleistyttyä myös rakennussarjat alkoivat saamaan uusia muotoja ja uutta tekniikkaa. Niihin voitiin lisätä moottoreita jotka antoivat virtaa erilaisille liikkuville osille. Lienee sanomattakin selvää että tunnetuin rakennussarjojen tekijä on Lego.Myös tiedepakkaukset, jotka sisältävät erilaisia kotona tehtäviä kokeita ovat todella suosittuja. Toiset pakkaukset sisältävät kaikki tarvikkeet tai vaihtoehtoisesti voi vain hommata kirjan missä annetaan ohjeita erilaisille kokeille mitkä voi tehdä kotoa löytyvillä aineilla ja tarvikkeilla. Nämä tiedepakkaukset sopivat hyvin jo alakouluikäisille lapsille ja ovat mielenkiintoista puuhaa koko perheelle.

Uuden vuosituhannen oppimislelut

Nykyään monet lasten suosikki TV-sarjat muunnetaan myös leluiksi. Löytyy Ryhmä Hau pianoa, Pokemon kännykkäpelejä ja lukemattomia muita TV:stä tuttujen sankareiden tuotteita. Lasten nähdessä suosikkihahmonsa leikeissään voi myös innostaa lasta oppimaan uusia asioita mistä hän ei muuten välttämättä kiinnostuisi. Kännykkään voi ladata erilaisia lapsille suunnattuja oppimissovelluksia. Niissä on yleensä mainittu suositusikäraja. On olemassa sovelluksia, jotka sisältävät useampia pelejä samassa tai tiettyyn peliin suuntautuneita sovelluksia. Aikuisen on aina ensin itse hyvä tarkistaa että sovellus tosiaan sopii lapselle, valikoima on tänä päivänä niin suuri. Kännykkäpelaamiseen kannattaa myös asettaa aikarajoitus.

Lapsille on omistettu monia tietokonepelejä

Myös tietokone- ja pelikonsolipelit sopivat monenikäisille. Pelistä riippuen ne kehittävät monenlaisia taitoja kuten sosiaaliset, keskittymis, nopeus, ja päättelykyky taidot. Myös koordinaatio kyky kasvaa sekä erilaiset ongelmanratkaisu taidot.  Lapset voivat pelata kavereidensa kanssa kotona tai jopa verkossa. Ikäraja suosituksia on hyvä noudattaa pelejä valittaessa ja lasten tietokoneen käyttöä valvoa. Vaikka pelaaminen tietokoneella voidaan nähdä riskinä lapsen hyvinvoinnille, on hyvä muistaa että digitaalinen media on kiinteä osa 2010-luvun lasten ja nuorten elämää. On hyvä lähestyä sitä positiivisesta näkökulmasta erityisesti oppimispelien merkeissä. Vaikka tavallinen laulupeli voi tuntua vain hauskalta ajanvietteeltä, se kuitenkin samalla opettaa lapsella esiintymistaitoja, kasvattaa itseluottamusta ja kehittää huulen ja kielen liikkeitä.

Related Post