Nykypäivänä entisöinti on taas trendikästä ja usein koko perheen puuhaa. Samalla lapset oppivat arvostusta vanhoja esineitä kohtaan, ja joutuvat hiomaan yhteistyötaitojaan ja luovuuttaan. Kaikkea ei aina osteta uutena kaupasta, ja silloinkin kun ostetaan tavaraa on mahdollista muokata pienellä vaivannäöllä omanlaiseksi. Ihmiset katsovat uusilla silmillä mummon vintiltä löytyviä vanhoja tavaroita ja netti on pullollaan tee-se-itse ideoita. Seuraavaksi katsastetaan keskeiset pohdittavat koskien omaa nukkekotia.

Hankinta

Ensimmäinen askel on päättää, mistä hankkii nukkekodin materiaalit. Vaihtoehtoja on lukuisia, mutta useimmiten kodit tehdään vanerilevyistä, joskus harvemmin puusta tai pahvista. On olemassa lukuisia valmis- ja puolivalmispaketteja markkinoilla. Jotkut vaativat pelkkää kokoamista, toiset enemmän työtä. Tätä ideaa on jalostettu niinkin pitkälle, että on olemassa palveluita, joissa tilaat kotiisi joka kuukausi uuden osan nukkekotiisi alkaen ihan perustuksista. Nukkekotien rakentamiseen löytyy myös lukuisia lehtiä, suurin osa tosin ulkomaalaisia. Toki nukkekodin voi myös ostaa täysin valmiina, jos rakentaminen ei innosta. Tässäkin on satoja vaihtoehtoja, joista valita. Nukkekoteja löytyy niin lelukaupoista kuin niille tarkoitetuista erikoisliikkeistä. Tässä kohtaa onkin tärkeä miettiä, mihin tarkoitukseen nukkekoti tulee. Jos olet aikuinen harrastaja erikoisliike saattaa paremmin vastata tarpeitasi. Jos taas nukkekoti tulee lapsen leikittäväksi kannattaa hankkia sellainen talo, johon saa tulla hieman leikeissä väkisinkin tulevaa kulumaa. Haluatko kestävän kodin, jolla lapsesi ja vielä lapsenlapsesi leikkii? Kuinka kovassa käytössä talo tulee olemaan? Vai tuleeko nukkekoti lähinnä sisustusesineeksi, jota ihastellaan koskematta likaisilla käsillä?

Jos päätät rakentaa täysin alusta asti itse nukkekodin, täytyy tutustua nukkekodeissa käytettyihin mittasuhteisiin. Tämä voi tulevaisuudessa vaikuttaa muun muassa nukkekodin arvoon, ja eri mittasuhteita käytetään eri tarkoituksiin valmistetuissa nukkekodeissa. Yleisin käytetty mittasuhde on 1:12, myös 1”: 1′, eli 1 tuuma on yhtä kuin 1 jalka. Suomalaisittain tämä meinaa 2,5:30,5 (senttimetriä). Ota huomioon, että tätä mittasuhdetta käytetään ainoastaan taloihin. On harvinaista, että esimerkiksi ajoneuvoja tai eläimiä löytyy tässä mittasuhteessa. Jos aikomuksena on rakentaa kokonainen pihapiiri tai vaikkapa maatila, kannattaa harkita jotain muuta mittasuhdetta.

Sisustaminen

Sisustaminen on yksi parhaista nukkekotimaailman tehtävistä! Jos siis pitää sisustamisesta. Jos ei, kannattaa jo ensimmäisessä pohdintavaiheessa päätyä valmiiksi sisustettuun ratkaisuun. Esimerkiksi sellainen, jossa on valmiiksi tapetit tai maalatut seinät jättää mielikuvitukselle varaa kalusteiden suhteen. Jos taas oikeasti kammoksuu sisustamista, valitse talo, jossa on huonekalutkin valmiina.

Kannattaa myös miettiä, tuleeko talollesi pihapiiriä, rakennatko koko kylän kauppoineen päivineen, tuleeko kodillesi uima-allas? Tärkeintä on miettiä ensiksi huoneiden lukumäärän mukaan, mikä tulee mihinkin. Tämän jälkeen on helpompi lähtee suunnittelemaan tarkemmin huoneiden sisustusta, ihan kuin oikeassakin kodissa. Tapetin jämät ovat oivia tuomaan omanlaisuutta nukkekodin huoneisiin, ja jos talo itsessään on sisustusesineenä, on helppo sovittaa nukkekodin ja oman kodin värimaailmat yhteen. Ulkopuoli on helppo maalata mieleiseksi väriseksi tai, uudempana ideana, DC-fix sopii erinomaisesti luomaan aidon näköistä ulkoseinää. Fixiä ja muita tarramuoveja löytyy esimerkiksi tiilikuvioisena, jolloin leikkaat vain oikean kokoiset palaset itsellesi ja liimaat ne nukkekotiin. Nämä saa myös kätevästi poistettua ja vaihdettua aina halutessaan.

Hahmot

Viimeisin pohdittava on nukkekodissa elävät hahmot. Toki tätä on mietittävä jonkin verran jo ennen rakentamista, sillä hahmojen on mahduttava niille suunnattuihin huoneisiin ja huonekaluihin. Moni hankkii muista leikeistä tai eri tuotemerkkien hahmoja muun muassa kirpputoreilta. Jotkut taas päättää kerätä yhtä tiettyä brändiä, esimerkiksi siksi, että joku tietty sopii hänen valitsemiinsa mittasuhteisiin. Useat lapset laittavat Lego-ukkelinsa tai Littlest Pet Shop-hahmot asumaan nukkekotiinsa. Vain mielikuvitus on tässä kohtaa enää rajana!

Related Post