Taidetta ja kulttuuria on arvostettu maailmanlaajuisesti vuosisatoja. Museot tarjoavat monipuolisen ja mielenkiintoisen tavan tutustua historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin tutkimalla ja tutustumalla esineisiin, joilla on jonkinlainen merkitys yksilöille tai yhteiskunnille. Opimme tutkimalla ympäröivää maailmaamme. Museoista usein löytyy myös laaja valikoima pienoisesineitä. Toisinaan esillä olevat pienoismallit näyttävät skaalatun kokonaisuuden, esimerkiksi rakennuksen, joka mahtuu museoon. Toiset museot erikoistuvat nimenomaan pienoismalleihin, sillä niillä on itsessään oma taiteellinen merkitys ja viehättävyytensä. Seuraavaksi katsastamme muutamia miniatyyreihin erikoistunutta museota, joita löytyy niin Suomesta kuin maailmalta.

Suomessa

Suomesta löytyy yllättävän monta museota, josta löytyy pienoisesineitä kuten nukkeja ja nukkekoteja, ottaen huomioon maan pienen väkiluvun. Koko maan korkeudelta löytyy vaihtelevasti nukkemuseoita. Tunnetuin lienee Suomenlinnan Lelumuseo, joka sijaitsee pääkaupungissamme. Esillä on vanhoja nukkeja, antiikkinalleja sekä leluja 1800-luvun ja 1960-luvun väliseltä ajalta. Museo on erikoistunut sota-ajan leluihin ja peleihin. Suomenlinnan Lelumuseo on koko kesäkauden ajan avoinna päivittäin, ja se pitää ovet avoinna viikonloppuisin (ja erikoistilaisuuksien ajan) myös keväällä ja syksyllä. Pienoisesineitä pääsee ihastelemaan alle 10 eurolla.

Tampereella sijaitsee Nukke- ja pukumuseo, joka on toiminut jo vuodesta 1966. Silloinen Haiharan kartanon kartanonrouva Gunvor Ekroos (1907-1982) halusi esitellä nukke- ja pukukokoelmaansa muidenkin kanssaeläjien ihailtavaksi. Näin ollen, hän sijoitti kokoelmansa esille kartanon kanalarakennukseen ja avasi ovet kansalaisille. Vietettyään useamman vuosikymmenen Haiharan sekä myöhemmin Hatanpään kartanolla, kokoelma on sittemmin muuttanut Vapriikkiin, jossa se sijaitsee tänä päivänä.

Jämsän Alhojärveltä löytyy Lelumuseo Helminauha, joka on rakennettu maisematien varrelle hyödyntäen luonnollisen ympäristön ja kauniit maalaismaisemat. Museosta löytyy liki 5000 eri esinettä sekä muun muassa roolivaatehuone ja Nanni Mänttärin noitakammari. Erikoisuutena museosta löytyy lelujen lisäksi Arabia-astioiden kokoelma. Vuonna 2018 Juuso Peltomäki lahjoitti museolle maisemoidun junaradan, joka on myös näkemisen arvoinen. Monipuoliset luontoreitit peikkoineen, leikkikentät ja nuotiopaikka houkuttelee vieraita museolle. Ikävä kyllä museo on avoinna ainoastaan kesä- ja heinäkuussa (sekä elokuussa ryhmille sopimuksen mukaan).

Maailmalla

Lähes jokaisesta Euroopan pääkaupungista tuntuu löytyvän vähintään yksi lelumuseo, ellei sitten varsinaista nukkemuseota. Italialainen nukkemuseo Rocca Borromeo di Angera väittää olevansa yksi tärkeimmistä nukkemuseoista Euroopassa. Prinsessa Bona Borromeo Arese perusti tämän museon vuonna 1988. Sieltä löytyy yli 1000 nukkea aina 1700-luvulta lähtien, sekä kalustettuja nukkekoteja, kauppoja ja kokonaisia pienoismallikyliä! Museon tärkeyden sanotaan piilevän sen monipuolisuudessa, sillä sieltä löytyy lukuisien ajan patinoimien eurooppalaisten nukkejen lisäksi myös osasto, joka on erikoistunut Euroopan ulkopuolisiin historiallisiin leluihin. Tämän lisäksi museosta löytyy oma osastonsa 1800-luvun ranskalaisille ja saksalaisille nukkeille.

Saksan vuoristoalueella sijaitseva Sonnebergin kaupungin sanottiin 1900-luvulla olevan maailman lelukaupunki. Etelä-Thuringiaan avattiin tämän perusteella saksalainen lelumuseo (German Toy Museum), josta löytyy lähinnä junien pienoismalleja ja lukemattomia määriä tinasotilaita sekä nukkeja. Museo sai palkinnon Brysselin vuoden 1910 maailmannäyttelyssä sen teettämän pienoismallin ansiosta, joka esittää Thuringialaista tivolia.

Luonnollisesti, Euroopan ulkopuolelta löytyy myös lukuisia nukkemuseoita. Jokainen on erikoistunut hieman eri esineisiin, mutta pääpiirteet pysyvät aika pitkälti samoina – jokaisesta löytyy pienoismalleja ja nukkeja vuosien varrelta. Kuten voisi olettaa, näissä museoissa on usein hieman vanhempia tai erikoisempia nukkeja sekä suurempia kokoelmia, mitä Suomesta löytyy. Todennäköisyys, että joku erittäin harvinainen kappale olisi päätynyt Suomeen on pieni. Esimerkiksi USA:n Coloradossa sijaitsevasta Denver Museum of Miniatures, Dolls and Toys nimisestä museosta löytyy yli 10,000 pienoisesinettä alkaen vuodesta 1680. Thaimaan Bangkokista taas löytyy Bangkok Doll Museum, joka perustettiin jo vuonna 1957. Museo on maailmanlaajuisesti tunnettu siitä, että sen esineet palkittiin ykkössijan palkinnolla puolalaisessa nukkekisassa vuonna 1978 (International Folklore Dolls Competition, 1978).

Related Post