Vaikka moni pitää nukkekoteja lasten leikkikaluna, nämä ’lelut’ teetettiin alun perin rikkaille saksalaisille ja hollantilaisille 16- ja 17-luvulla. Kodit sisäänrakennettiin vitriineihin, joihin lapset eivät edes saaneet koskea. Käsintehdyt nukkekodit ja sen osat osoittivat varakkuutta ja esittivät täydellisiä sisustusratkaisuja. Saksalaiset ja hollantilaiset yksityiskohtaiset nukkekoteihin tehdyt puu- ja metallityöt antoivat perustan vielä tänä päivänä valmistettuihin yksityiskohtaisiin amerikkalais- ja britannialaisille nukkekotien sisuksille. Näistä maista tulleet alkuperäiset nukkekodit tunnetaan siitä, kuinka niihin keskityttiin uskomaton määrä resursseja.

Kuuluisiin eurooppalaisiin nukkekoteihin lukeutuu Tanskasta löytyvä Titania’s Palace eli Titanian Palatsi, joka on sijoitettuna Egeskovin linnaan. Itse asiassa tämä 18-huoneinen, käsinveistetyillä huonekaluilla varustettu taiteellinen multihuipennus valmistettiin Irlannissa vuosina 1907-1922. Irlantilainen vitriinifirma James Hicks & Sons valmisti tämän nukkekodin Sir Neville Wilkinsonin palkkaamana tämän tyttärelle, Gwendolenille. Upeassa talossa on yli 3000 ympäri maailmaa tulleita pienoismalleja taideteoksista, puhumattakaan käsin puusta ja metallista veistetyistä huonekaluista ja esineistä. Talosta löytyy muun muassa oma kappeli, lastenhoitohuone, kuninkaallinen ruokailusali ja valtaistuinhuone! Vuonna 1978 palatsi myyntiin huutokaupassa Lego-firmalle, joka laittoi kodin esille Tanskan Legolandiin. Tämän jälkeen he lainasivat kohdetta Egeskovin linnalle. Irlantilaiset olisivat kovasti halunneet teoksen kotimaahansa siinä kuitenkin onnistumatta, joten vuonna 1978 irlantilainen Ron McDonnell, joka johtaa Irlannin Antiikkimeklareiden yhdistystä, rakennutti Tara’s Palace eli Taran Palatsi nimisen jälkeläisen Titanian Palatsille. Taran Palatsia rakennetaan yhä tänä päivänä, mutta siinä on toistaiseksi 22 huonetta ja toimijat sekä alan ammattilaiset ympäri maailmaa ovat lahjoittaneet palatsiin huonekaluja.

Yksi Britannian tunnetuimmista nukkekodeista lienee Kuningas George V:n vaimolle, Kuningatar Marylle tehty lahjatalo nimeltään Queen Mary’s Dolls’ House. Kuningas lahjoitti tämän vaimolleen ikään kuin kansalta vuonna 1924. Sitä emme tiedä, kuinka kauan kodin valmistuksessa meni, mutta idean sanotaan olevan alun perin taiteilijasielulta, Prinsessa Marie Louiselta tullut. Hänen taidemaailman yhteyksien ansiosta pienoismalli on veistetty niin ammattitaidolla, yksityiskohtiaan myöden. Moni talon esine on lähes täydellinen pienoismalli Windsorin linnasta löytyvistä huonekaluista ja esineistä, ja talossa on luonnollisesti myös juokseva vesi, joka virtaa yli metrin korkuisen talon omassa putkistolabyrintissä. Talosta löytyvän pienoiskirjaston hyllyiltä löytyy muun muassa Rudyard Kiplingin, kuuluisan Viidakkokirja-kirjailijan, kirjoittamia teoksia.

Aasinsiltana Euroopasta Ameriikkaan toimii Narcissa Niblack Thornen tekemät Thorne Rooms nukkekotihuoneet. Vuosina 1932-1940 taiteilija rakensi 99 erillistä, yksityiskohtaista huonetta nukeille, joilla jokaisella on oma nimensä ja teemansa. Huoneet esittävät niin eurooppalaista kuin amerikkalaista elämäntyyliä ja -tapoja alkaen 13-luvulta aina 1930 saakka. Jotta kaikki voivat ihastella Thornen kädentaitoa, hänen huoneensa ovat tällä hetkellä hajanaisesti sijoitettuna ympäri maailmaa. Niitä löytyy muun muassa museoista, kuten Chicagon Taide Instituutista, Phoenixin Taidemuseosta ja Knoxvillen Taidemuseosta.

Maailman kallein nukkekoti

Maailman kallein nukkekoti

Hurmaavin, tai vähintään uskomattomin nukkekoti lienee kuitenkin coloradolaisen Elaine Diehlin 1980-luvulla valmistama teos. Taiteilija on tunnettu pienoismalleistaan, mutta tämä ökykoti vie maailman kalleimman nukkekoti tittelin – talo maksaa liki €8,000,000, siis 8 miljoonaa euroa! Sieltä löytyy täysin toimiva sähkö- ja vesiverkostot, vetävät vessat, toimiva takka, toimivat hissit ja muun muassa jääkarhutalja sekä piano. Huoneita on yhteensä 29 ja talo on suunnilleen 3 metriä korkea. Talon nykyiset omistajat kertovat nähneen talon, ihastuneen ”kauneimpaan asiaan, mitä ovat eläessään nähneet”, ja ostaneen tämän itselleen. Näin ollen, veistos on yksityisomistuksessa. Taloon on vaikea kyllästyä tuntienkin tuijotuksen jälkeen, sillä uskomattomat yksityiskohdat eivät nopeasti lopu kesken. Talossa on yli 10,000 pienoisesinettä – yli 100 vuotiaita ja harvinaisia kirjoja talon kirjastossa, parhaiden taiteilijoiden maalaamia tauluja ympäri seiniä, kultakoruja, baari, viinikellari ja keittiöstä löytyvä kuparipannukokoelma. Diehl hyödynsi projektissaan vain kunkin oman alan huippuammattilaisia, kuten tunnettuja puutyöläisiä ja lasin puhaltajia. Tätä nukkekotia ei tarvitse kuin vilkaista, jotta saa ideaa mistä se saa arvonsa.

 

Related Post