Nuket mielletään usein kammottavaksi, vaikka niiden alkuperäinen tarkoitus on ollut viihdyttää ja jopa lohduttaa pieniä lapsia. Lapsen aivot eivät ole vielä kehittyneet samalle tasolle kuin aikuisen, jolloin lapsi saattaa ilomielin leikkiä nuken kanssa, jota äiti tai isä pitää erittäin puistattavana! Jos lähtee tutkimaan nukke-elokuvien historiaa, lähes kaikki verkkohaut ohjaavat sivustoille, joilla puidaan hyytäviä nukke-elokuvia. Kaikki hakutulokset, lukuun ottamatta Barbie-elokuvia, liittyvät kauhuelokuviin. Tästä voimme päätellä, että nuket ovat elokuvamaailmassa, ainakin nykypäivänä, lähinnä ihokarvoja pystyttävänä esineenä eikä niinkään koko perheen elokuvan rakastettavana päähahmona. Seuraavaksi katsastamme muutaman tunnetun nukke-elokuvan.

Annabelle (2014)

The Conjuring-elokuvasta tuttu Annabelle jätti katsojiin jälkensä. Vaikkei tällä nukella ollut edellä mainitussa leffassa aivan keskeistä roolia, se onnistui kuitenkin herättämään katsojien huomion siinä määrin, että Annabellesta tehtiin kaksikin omaa elokuvaa. The Conjuring:ssa perhe paini pahojen henkien kanssa, jotka piinasivat heidän perheen kotia. Syypää saattoi olla Annabelle-niminen nukke, jonka uskottiin olevan riivattu. Tämä poistettiin perheen keskuudesta ja lukittiin lasivitriiniin. Elokuva perustuu oikeaan raggedy Ann-nukkeen, joka on ja pysyy edelleen vitriinissä USA:n Connecticutissa, The Warrens’ Occult nimisessä museossa. Elokuvan inspiraationa toiminut Annabelle nukke annettiin lahjaksi lääketieteen opiskelijalle vuonna 1970, joka kuitenkin uskoi nuken käyttäytyvän omituisesti. Opiskelija sai tietää meediolta, että nukessa eläisi Annabelle Higgins nimisen kuolleen tytön henki. Tämän kuultuaan, opiskelijatyttö ja hänen sen aikainen kämppis pyrki hoivaamaan nukkea ja lepyttelemään henkeä. He eivät kuitenkaan onnistuneet tässä, sillä pian tämän jälkeen parivaljakko alkoi kasvavin määrin pelkäämään nukkea. He ottivat yhteyttä demonologipariskuntaan Ed ja Lorraine Warren, jotka poistivat nuken heidän talteen todettuaan tämän olevan demonien riivaama.

Annabelle (2014)

Poltegeist (1982)

Klovnit ovat pelottavia. Nuket ovat pelottavia. Yhdistämällä nämä molemmat saat tuplasatsin kauhua, eli Poltergeist-elokuvan. Elokuva on muutenkin monen mielestä vaikuttava klassikko, mutta suurimman jäljen – tai arven – on jättänyt tarinan kauhistuttava klovninukke. Nukke istuu narisevassa kiikkutuolissa pimeässä lapsen huoneen nurkassa tuijottaen sänkyä lapsen nukkuessa… Ei varmaan tarvitse sen enempää kertoa? Yhtälö tietää takuuvarmaa kauhuskenaariota. Elokuvaa voi suositella ihmisille, jotka eivät halua nukkua muutamaan yöhön!

Poltegeist (1982)

Child’s Play (1988)

Kukapa ei tuntisi Chuckya, kauhunukkejen tunnetuinta ikonia. Ei tarvitse olla kauhun ystävä, että olisi kuullut tästä karmivasti Child’s Play-trilogian voodoo-rituaalimurhaajasta. Chucky oli myöhemmin myös Chucky-elokuvasarjan stara, tunnettuna ja pelättynä fiktiivisenä tappajanukkena. Elokuvassa sarjamurhaaja nimeltä Charles Lee Ray pakenee poliisia lelukauppaan, jossa hänet ammutaan kuoliaaksi. Ray onnistuu siirtämään sielunsa kaupassa olleeseen nukkeen, ja jatkaa yhtä murhanhimoisena tämän nuken ’ruumiissa’. Mikä tekee Chuckysta erityisen puistattavan on

Child’s Play (1988)

se, että hän kuolee jokaisen elokuvan päätteeksi, mutta se saadaan aina herätettyä henkiin voodoon avulla seuraavan elokuvan alussa. Nukke tunnetaan parhaiten hänen ”Hei, olen Chucky, haluatko leikkiä?”-lausahduksestaan, jonka hän toistaa lähes kaikille uhreilleen ennen heidän tappamista. Jos murhaajanukke jota ei millään saa pysäytettyä ei ole tarpeeksi pelottava, en tiedä mikä on!

Saw (2004)

Saw-elokuvasarja eroaa edellä mainituista siinä mielessä, että elokuvasarjan edetessä niistä tuttu Jigsaw nukke esiintyy vähenevin määrin. Nuken nimeä ei koskaan elokuvissa julkaistu, mutta se toimi ’The Jigsaw Killer’ eli Tobin Bellin näyttelemän päähenkilön käyttämänä lavasteena ja harhauttajana. Myöhemmissä elokuvissa tappaja, eli päähahmo esiintyy huomattavasti enemmän itsenään, jolloin nuken käyttö jää vähemmälle. Kuitenkin karmaiseva nukke esiintyy ensimmäisestä elokuvasta alkaen The Jigsaw Killerin nauhoittamilla videoilla, joita päähahmon uhrit katsovat eri tilanteissa. Nukke on jonkin verran koominen ajaessaan pienellä punaisella lasten kolmipyöräisellä, mutta heti avattuaan suunsa ja uhrien (sekä katsojien!) katsottuaan nauhoitteen, nuken huomataan olevan mystinen ja todella outo hahmo, jota on syytä pelätä. Mainitsemisen arvoisena asiana koskien Saw-elokuvia on myös se, että useiden elokuva-arvostelijoiden mukaan tämä elokuvasarja sisältää kaikkien aikojen parhaita juonikäänteitä, jotka ovat yllättäviä mutta myös uskottavia. Kannattaa katsoa, jos et ole jo!

Saw (2004)

Related Post