Barbie on lähes kaikille tuttu nimi, eikä ihmekään, sillä onhan tämä nukke pyörinyt keskuudessamme jo liki 60 vuotta. Mattel, Inc.:in tuottama, lapsien rakastama Barbie sai alkunsa Ruth Handlerin ansiosta, joka kehitti Barbie-nuken tyttärelleen vuonna 1959. Nykyään Barbie-brändi sisältää muitakin Mattel-nukke perheen hahmoja, keräilijöille suunnattuja nukkeja, sekä erilaisia tiloja ja kulkuneuvoja, vaatteita ja lisätavaroita ja -esineitä. Mattel on myynyt yli miljardi Barbie-nukkea, mutta nuken suosio on laskenut hurjasti 2014 vuodesta lähtien. Tämä voisi johtua samantyyppisistä markkinoille tulleista nukeista, jotka saattavat olla halvempia, kuin aito ja originaalinen Barbie. Alkuperäisversio on toki suojattu, ja onkin ollut lukuisten kiistojen ja käräjäjuttujen keskipisteenä. Useimmiten oikeusasiat ovat koskeneet Barbien ja hänen luksuselämän jäljittämistä. Barbie esiintyy myös useammassa biisissä, videopelissä, tv-ohjelmassa ja elokuvassa. Kaikki Barbieen liittyvä ei kuitenkaan ole positiivista. Neitokainen on ollut jo vuosia kiistanalaisena siitä, esittääkö ja opettaako hän nuorille tytöille vääränlaisia piirteitä ja ominaisuuksia, moraaleja ja sosiaalista käyttäytymistä. Moni väittää, että Barbie esittää ideaali, epäterveellistä ulkonäköä. Muun muassa Barbien epäilyttävän hoikkaa keskivartaloa, täydellisen pyöreitä rintoja ja pitkiä, laihoja jalkoja on kritisoitu. Barbien sanotaan jopa hengailevan ainoastaan ’täydellisten’ kanssa. Myös hänen luksusta elämäntapaa, jonka katsotaan sisältävän vain kallista ja upeata muotitavaraa, kulkuneuvoja ja suuria taloja, on kritisoitu. Tämän ansiosta Barbie-brändi sekä tämän kopiot alkoivat teettämään muun muassa eri ihonvärisiä ja muotoisia nukkeja. Silti Barbieta kyseenalaistaa moni, eikä hän tältä osin ole ainakaan helpolla päässyt!

Vauvat

Vauvat

Lähes jokaisella lapsella, sukupuolesta riippumatta, on ollut jonkinlainen vauva-nukke lapsuudessaan. Vauvoja löytyy eri kokoisena, muotoisena, näköisenä, painoisena, värisenä ja eri toiminnoilla. Tämä markkina on ollut jatkuvasti kehittyvä jo 90-luvulta saakka, jolloin yksinkertaisempia nukkeja ruvettiin teettämään yhä erikoisemmilla toiminnoilla. Vauva-nuket alkoivat kasvavassa määrässä itkemään, syömään, ulostamaan, pissaamaan ja kävelemään. Myös erittäin aidonoloisia nukkeja valmistetaan keräilytarkoituksessa. Myös esimerkiksi Britannian valtio ja valtiolle työskentelevät sosiaalityöntekijät hyödyntävät todella aidolta vaikuttavia vauva-nukkeja, joissa on ripaus teknologiaa tai jopa tekoälyä, opettamaan muun muassa tulevia teiniäitejä kuinka vauvasta huolehditaan. Yksi pitkäkestoisimmista ja vaikuttavimmista vauva-nukeista on Baby Born. Hän on saksalais-syntyinen, Zapf Creation:in valmistama nukke, jonka sisaruksiin lukeutuu myös tutut nuket Annabell ja Chou Chou. Baby Born syntyi ensimmäisen kerran jo 1991, ja sen jälkeen brändi on vain kasvanut ja kehittynyt. Baby Bornin suosio lienee siinä, että hän on kaikista vauva-nukeista aidoimman oloinen, sillä vauva osaa nykyisin itkeä, pissata, hiljetä tutin avulla, sulkea silmänsä ja ulostaa. Nukke ei kuitenkaan vaadi pattereita suorittaakseen näitä toimintoja. Tämä tarkoittaa, että lapset voivat myös kylvettää nukkeaan ja hoitaa sitä kuin omaa, ihan oikeata vauvaa. Baby Born on myös suunnilleen aidon kokoinen ja sopusuhtainen. Toki hänestä on tehty myös pienempi versio nuoremmille lapsille.

On monia muitakin ‘nukeksi’ lukeutuvia leluja, mutta yllä mainitut lienee suosituimpia. Esimerkiksi Xavier Roberts:in myymät Cabbage Patch Kids -kangasnuket ovat yksi pisimpään toimineista nukke-tuotemerkeista USA:ssa. Nämä nuket ovat erityisen tuttuja 80-luvun lapsille, sillä ne syntyivät vuonna 1978. Myös miniatyyrinuket ovat esimerkiksi kerääjien suosiossa. Niitä tehdään vaihtelevista materiaaleista ja niitä tuottaa moni tuttukin valmistaja. Jotkut pienoismallinuket ovat teemaltaan eläimiä, jotka asuvat muuten aidossa nukkekodissa ja toimivat kuten ihmisnuketkin – toki näillä voi kukin leikkiä miten haluaa! On epätodennäköistä, että kaikkien lasten rakastama peruslelu eli nukke menettää suosioonsa kovin nopeasti, sillä jokaiselle löytyy omanlainen sopiva sellainen. Pehmolelujen lisäksi, nuket ovat jo vuosia olleet miljoonien lasten kärkikaveri, eikä tämä todennäköisesti tule muuttumaan hetkeen.

Related Post