Legot ovat leluja, jotka ovat tuttuja lähes jokaiselle maailman lapselle ja aikuiselle. Vuodesta 1932 lapset ympäri maailmaa ovat päässeet rakentamaan pienillä palasilla suuria asioita. Legot olivat alunperin pelkästään palikoita, mutta koko Lego-brändistä on kasvanut nykyisin valtava yhtiö, joka on laajentanut toimintaa huvipuistoista elokuviin saakka. Legot tunnetaan myös monessa perheessä siitä, että niiden päälle astuminen sattuu todella paljon jalkapohjaan. Miten pienistä ja yksinkertaisista rakennuspalikoista kehittyi niin menestynyt yritys?

Palaneesta tehtaasta tulikin LEg GOdt

Tanskalainen Ole Kirk Kristiansen osti tehtaan vuonna 1916, missä valmistettiin muun muassa ovia, ikkunoita, keittiökaappien ovia, hauta-arkkuja ja paljon muuta. Vuonna 1924 tehdas paloi, kun perheen lapset leikkivät tulitikuilla ja tikuista levinnyt palo tuhosi käytännössä koko tehtaan ja perheen kodin. Tulipalosta johtuen koti ja tehdas rakennettiin uudelleen. Vuoteen 1934 asti perheyritys oli rakentanut lelujen lisäksi taloja ja huonekaluja. Sinä vuonna, tehtaassa aletaan keskittymään lelujen tuotantoon. Työntekijöiden kesken pidetty nimikilpailu lelutuotannolle päättyy kuitenkin siihen, että Ole Kirk Kristiansen päätti nimen itse: kahdesta sanasta muodostuva leg godt tarkoittaa „leikkiä hyvin“, joten niiden lyhenteistä muodostuu LEGO. Kristiansenin perheessä tärkeintä kaikessa oli laatu, josta perheen lapset oppivat vuosien varrella tarkoin. Tästä eteenpäin mikään ei tunnu pysäyttävän tämän perheyrityksen menestystä, ei edes sota. Kuitenkin vuosi 1942 toi mukanaan tuhoisan tulipalon, jossa Ole Kirk Kristiansen ja hänen perheensä menettivät kaiken tekemänsä työn.

kaikkien aikojen suurin legosarja

Uuden tehtaan valmistumisen jälkeen yritys keskittyy yhä enemmän lelujen valmistukseen ja näin ollen se saa jälleen tuulta alleen. 1940-luvulla LEGOista alkoi muodostumaan se meillekin tuttu palikka.

Laatu ennen kaikkea

Vastoinkäymisistä huolimatta Ole Kirk Kristiansen pitää aina huolen tuotteiden laadusta. Hän sinnikkäästi jatkaa lelujen tekemistä ja kehittää aina uusia keinoja tehostaakseen lelujen toimivuutta sekä tehtaan toimintaa. Leluyhtiön periaatteena on se, että jokainen lapsi ansaitsee laadukkaita leluja ja niiden tulisi kestää vuosien käytön. Jopa nykypäivänä moni lapsi saa huomata, että rajusta käytöstä huolimatta LEGOt pysyvät ehjinä ja niitä voi käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Monet vanhemmat ovat säästäneet oman lapsuutensa LEGOt ja ne ovat yhtä hyviä tänä päivänäkin. LEGO Group on laajentanut toimintaansa ahkerasti vuosien mittaan. The LEGO Group-yhtiö saapui Suomen markkinoille vuonna 1960 ja onnistui tiukista maahantulosäädöksistä huolimatta luomaan itselleen markkinapaikan.  Samalla vuosikymmenellä Tanskan Billundiin perustettiin LEGOLAND-huvipuisto. Tuotekehitys jatkuu tähänkin päivään asti ja sen huomaa jo kaupassakin yhä uusista LEGO-paketeista. Vuoteen 1970 mennessä yhtiö oli kokenut monia vastoinkäymisiä ja välillä ylitsepääsemättömiltä tuntuvia haasteita, mutta oli sinnikkäästi jatkanut kehitystä. Yrittäjän mieltä on vaikea lannistaa.

lego-ryhmä

Nykyisin jokaisella ihmisellä on mahdollisuus osallistua LEGOjen kehitykseen, sillä yritys on luonut projekteja, jossa kuluttajat voivat jakaa ideoitaan. Nopeasti kehittyvässä globaalissa maailmassa on tärkeää ja vaikeaa pysyä edelläkävijänä. LEGOja valmistetaan ympäri maailmaa, muun muassa Kiinassa, mutta lelujen laadusta ei selkeästi ole tingittu vieläkään. LEGOja ei tarvitse lähes koskaan heittää roskiin tai palauttaa vikojen vuoksi, mikä on varmasti yksi tärkeimmistä tekijöistä LEGO Groupin menestyksen kannalta. Vain mielikuvitus on rajana ja näin on myös erilaisten LEGO-settien kanssa. Niitä löytyy kaikennäköisiä ja -kokoisia, puhumattakaan LEGO Friendsistä tai Duploista. LEGOista voi rakentaa myös toimivia robotteja, pienoismalleja ja vaikka prinsessalinnoja tai merirosvolaivoja. Monipuolinen lelutarjonta on mahdollistanut sen, että jokaiselle lapselle (ja erityisesti pienoismallien kautta myös aikuiselle) löytyy se sopiva paketti.

Related Post