Lelut ovat kokeneet valtavan muutoksen viimeisen sadan vuoden aikana. Suomessa 1900-luvun alussa ei lapsilla juurikaan ollut kaupasta ostettuja leluja. Verrataanpa sitä nykyajan tilanteeseen, missä monissa perheissä leluille tarvitaan jo oma huone, sillä niitä on kertynyt niin paljon. Aikoinaan lelut tehtiin suurimmaksi osaksi itse ja vain harvoilla oli varaa ostaa kaupan leluja. Teollistumisen lisääntyessä myös lelujen saanti helpottui.

Myös lelujen materiaali on vuosikymmenien saatossa muuttunut paljon. Aluksi lelut valmistettiin vain puusta ja pellistä. Myöhemmin ne korvasi muovi ja leluihin alettiin myös lisäämään erilaisia koneistoja, millä niistä saatiin ääntä ja millä ne pystyivät liikkumaan. Nykyään lähes kaikki lelut on jo valmistettu muovista ja tämä tulee varmasti myös jatkumaan tulevaisuudessa.

On olemassa liuta perinteisiä leluja, jotka ovat säilyttäneet saman periaatteensa kautta aikojen, mutta nykypäivänä ja tulevaisuudessa niihin lisätään koko ajan enemmän vaikutteita nykymaailmasta. Lelut kehittyvät jatkuvasti ja ne seuraavat aikaansa monesti vielä tarkemmin kuin muut maailman keksinnöt. Lelu ei jää pelkästään menneisyyden tyhjiöön, vaan sitä viedään eteenpäin muistuttamaan nykypäivän trendejä ja muutoksia.

Tällaisia perinteisiä leluja ovat muun muassa erilaiset pallot, nuket, autot ja unilelut. Jo nyt pallot voivat välkkyä, niistä voi lähteä ääntä ja ne voivat olla erilaisista pintamateriaaleista tehtyjä. Tulevaisuudessa palloilta voidaan odottaa vielä enemmän. Ehkä ne osaavat itse palautua omistajalleen ja niiden sisäänrakennettu robotti voi pelata ihmisen kanssa keskenään tarvitsematta siihen toista ihmistä.

Nuket ovat kehittyneet todella paljon kautta aikojen. Nukke oli perinteinen tyttöjen lelu ja ne oli usein valmistettu hyvin yksinkertaisista materiaaleista. Nykyään nukkevauvat osaavat syödä, puhua ja pissata aivan niin kuin oikeatkin vauvat. Nuket tulevat kehittymään vielä entisestään ja ne voivat muistuttaa entistä enemmän oikeita ihmisiä ja niissä voi olla jopa hyvinkin älykästä toimintaa.

Ihmisen kaltaisia toimintoja sisältävät robotit tulevatkin olemaan tulevaisuuden hittileluja lasten keskuudessa. Niitä on markkinoilla jo nyt, joskin toiset niistä ovat sen verran hintavia, etteivät ne ole vielä ihan kenen tahansa saatavissa. Robotteja ei suunnitella pelkästään lapsille, vaan kodin oma monitoimirobotti voi auttaa kotitöissä ja siinä samalla myös lasten hoidossa.

Leikkiautot eivät ole enää mitään nippeliautoja, vaan ne ovat kehittyneet todella paljon. Voidaan puhua jopa älyleikkiautoista. Autot ovat aina olleet yksi lasten suosikkileluista ja niitä väännetään edelleen kaikista mahdollisista materiaaleista. Robottitekniikan edistyessä, se tulee myös yleistymään leikkiautoissa ja niihin on odotettavissa huima määrä uusia toimintoja.

Unilelu on jokaisen lapsen tärkein lelu. Se on tuki ja turva, kun liikutaan kodin ulkopuolella ja matkoilla. Sen viereen on öisin hyvä nukahtaa ja nauttia levollisesta unesta. Unilelua tullaan kehittämään myös huomattavasti eteenpäin yhtenä lasten suosikkileluista. Voi olla, että äitiä ei enää tarvita tulevaisuudessa nukuttamaan lasta, vaan unilelu voi tehdä sen äidin puolesta.

Lelu ei katoa mihinkään

Lelut ovat aina olleet iso osa lasten arkea ja kehitystä. Ei ole todennäköistä, että lelu tulisi koskaan katoamaan mihinkään, vaan se pysyy aina tärkeänä osana lasten elämää. Lelut tulevat kaupallistumaan hyvin paljon ja ne liitetään useammin erilaisiin suosikkihahmoihin. Sarjatyötä tehdään enemmän ja elektroniikka lisääntyy leluissa huomattavasti.

Vaikka digitaalisuus lisääntyykin lasten leikeissä, on perinteisillä leluilla silti aina tärkeä merkitys lasten kehityksen kannalta. Vaikka tietokonepelien pelaaminenkin on leikkimistä, ei sitä voi verrata perinteisten lelujen kanssa leikkimiseen, olivat ne sitten motorisoituja tai eivät. On tärkeää muistaa antaa lapsen leikkiä myös konkreettisilla leluilla, vaikka moderneilla sellaisilla, pelkän tabletin tuijottamisen sijaan.

Related Post