Kukapa ei olisi viettänyt lapsuuttaan Lego– palikoilla rakentelun parissa? Nämä nerokkaan yksinkertaiset lelupalikat antavat mielikuvituksen laukata – ne on helppo kiinnittää toisiinsa ja sitten taas irrottaa – vaikka saman tien, jos rakentaja näin katsoo parhaaksi. Erilaisia yhdistämismahdollisuuksia on lähes rajattomasti, joten ei ole mikään ihme, että niiden parissa niin pienempien kuin isompien rakentajien on helppo saada vierähtämään jopa monia tunteja. Itse Legon nimi, joka tulee tanskan sanoista ”leg godt” eli ”leiki hyvin”, kertoo jo kaiken oleellisen.

Lamasta menestykseen

Kuten monessa muussakin asiassa, myös tässä tanskalaiset näyttivät jälleen kerran tehokkuutensa ja tyylitajunsa. Tämä suosittu, nykyään kaikkien tuntema leluyhtiö syntyi tanskalaisessa Billund- kaupungissa, kun puuseppä Ole Kirk Christiansen päätti 1930- luvun laman koettelemana laajentaa tuotantoaan leluihin. Kun toisen maailmansodan jälkeen 1945 hänen poikansa Godtfred Kirk Christiansen päätti keskittyä muoviin ja sen eri variaatioihin, syntyivät ensimmäiset toisiinsa kiinnittyvät muovipalikat – toisin sanoen ensimmäiset Lego- palikat. Perheyritys menestyi etenkin rakennuspalikoiden laadun ja kestävyyden ansiosta, mistä ne tulivat kuuluisaksi koko maassa ja näin ollen yritys pystyi pian laajenemaan myös ulkomaille. Pikkuhiljaa yritys kasvoi ja kasvoi, kunnes siitä tuli vuonna 2012 maailman suurin lelujen valmistaja. Nykyäänkin se on yksi maailman suurimmista lelujen valmistajista.Kun Legosta ensimmäisinä vuosikymmeninään tuli yhä kuuluisempi ja yhä useammat turistit alkoivat varta vasten vierailla tehtaalla, keksittiin tilan puutteessa rakentaa tehtaan ympärille Lego -puutarha, josta loppujen lopuksi kasvoi teemapuisto LEGOLAND erilaisine rakennelmineen vuonna 1968. LEGOLANDIN suosion ollessa yllätyksellisen  räjähdysmäinen päätettiin rakentaa samanlaisia teemapuistoja myös muualle maailmaan, kuten Iso-Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Saksaan. Mikä sen hauskempi idea kuin vierailla maailmassa, joka on tehty Legoista?

Erilaisia tuoteryhmiä

Legon pääsääntöisenä tuotesarjana voidaan pitää erilaisia koottavia ajoneuvoja, kuten autoja, veneitä ja lentokoneita, sekä niihin kuuluvia erilaisia pienikokoisia hahmoja. Sen lisäksi Lego myy tietysti myös pelkkiä yksittäisiä rakennuspalikoita. Palikoilla on eri kokoja ja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi kaikkein pienimmille suunnitellut Dublo- palikat, jotka ovat niin isoja, ettei niitä ole helppo niellä. Monet tuotesarjat ovat saaneet inspiraationsa tai tekevät yhteistyötä erilaisten elokuvamenestysten kanssa. Näistä hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Lego Pirates, Lego Harry Potter ja Lego Star Wars. Lego Technic -palikat taas ovat suunnattu vanhemmille ja edistyneemmille rakentajille ja niillä voi rakentaa jopa robotteja. Lego -tuotemerkki on myös innostanut kaikenlaisia muita tavaroita, kuten tietokone- ja lautapelejä, sekä erilaisia kodin käyttöesineitä ja tekstiilejä.

Legojen salaisuus

Vaikka tuote on käynyt läpi monia kehitysvaiheita pitkän historiansa aikana, sen perustana on edelleen perinteinen Lego- palikka, joka on tullut valituksi jopa kaksi kertaa ”vuosisadan leluksi”. Aikamoinen saavutus. On myös uskomatonta ajatella, että jopa vuonna 1964 avattu Billundin lentokenttä on rakennettu Lego Groupin toimesta lähinnä LEGOLANDIN vierailijoita varten – tosin nykyään se toimii itsenäisesti.  Mikä on näiden yksinkertaisten rakennuspalikoiden suosion salaisuus? Luultavasti niiden käytön helppous, sekä rakentajan vapaus käyttää mielikuvitustaan mielin määrin rajoittamattomien yhdistelymahdollisuuksien kautta. Tämä inspiroi niin nuoria kuin vanhempiakin rakentajia. Monet ovat addiktoituneet näiden muovipalikoiden tarjoamiin rajattomiin mahdollisuuksiin rakennella mitä tahansa mihin vain mielikuvitus riittää. Kirkkaat ja värikkäät värit vetoavat etenkin lapsiin, mutta myös aikuisiin, jotka kaipaavat kauneutta, eläväisyyttä ja hauskuutta rakennelmiinsa. Lukuisat eri teemasetit takaavat monta kiinnostunutta leikkijää ja rakentajaa – ei välttämättä tarvitse olla addiktoitunut itse Lego- palikoista ostaakseen upean merirosvolaivan tai Tylypahkan -taikakoulun rakennussetin.

Legojen salaisuus

Related Post