Kaikkien tuntemat lelut

On olemassa leluja, jotka varmasti miltei kaikki maailmassa tietävät. Tällainen on esimerkiksi vaikkapa tunnettu mainetta maailmanlaajuisesti niittänyt lego tai vuonna 1974 keksitty Rubikin kuutio. Jo pelkästään koukuttavaa Rubikin kuutiota ollaan myyty vuosien varrella miljoonia, miljoonia kappaleita, sillä tämä hauska älypeli hyppäsi kunnolla hurjaan suosioon 1980-luvulla ja aina vuoteen 2009 mennessä kuutioita arveltiin löytyvän noin 300 miljoonasta kodista. Rubikin kuutiota myydään ahkerasti yhä edelleen ja siihen saattaa törmätä ihan päivittäistavarakauppojen hyllyllä.

Maailmanlaajuisesti tunnettu Lego on varmasti yksi suosituin lelu koko maailmassa, sillä se kiirii kevyesti suosiossa Rubikin kuutionkin ohi. Tämä nimekäs rakennus- ja leikkikalu sarja on niittänyt hurjaa suosiotaan jo vuodesta 1949, jolloin ensimmäiset Legot näkivät päivänvalon. Tältä lelu merkiltä löytyy myös kokonainen oma huvipuisto, sillä vuonna 1968 Tanskaan avattiin Legoland-huvipuisto, joka kantaa Lego teemaa kaikissa puiston laitteissa, mutta sisältää kuitenkin hurjia Lego-teemaisia vuoristoratoja sekä muita jännittäviä laitteita eikä menoa ja hupia varmasti tässä huvipuistossa puutu!

Nukkeja ja autoja

Pienet tytöt ja pojat ovat leikkineet nukeilla ja autoilla aina, nimittäin jo silloinkin, kun niitä ei vielä kaupan hyllyltä tahtonut saada. Äidit, mummot tai muut sukulaiset ompelivat tytöille suloisia MollaMaijoja ja niille erilaisia vaatteita ja pojat saattoivat itse veistää puusta erilaisia autoja leikkeihinsä.

Esimerkiksi MollaMaijalla onkin vahvat perinteet, sillä se oli 1950-luvulla nukke, joka löytyi miltei jokaisen tytön kotoa. Lelukaupat myyvät Mollamaijaa yhä edelleen ja se on säilyttänyt perinteikkään olemuksensa vuosien takaa aina tähän päivään saakka.

Nukkeja ja autoja

Kukapa tyttö ei muistaisi myös Barbieta? Barbie sai alkunsa paperinukeista ja vuonna 1959 esiteltiin Yhdysvalloissa ensimmäinen Barbie.  Tämä huimaa suosiota tahkonnut lelu vietti viime vuonna 60-vuotissyntymäpäiviään! Barbien tie huimaan suosioon ei kuitenkaan ole ollut helppo, sillä nukke on saanut monenlaista kritiikkiä vuosien varrella esimerkiksi laihuudesta, liiasta povekkuudesta sekä liian isosta päästä. Nukkea on muokattu vuosien aikana näiden kritiikkien pohjalta, mutta siitä huolimatta Barbien tunnistaa, sillä nukke on säilyttänyt tietyt piirteensä vuosien varrella muokkauksista huolimatta.

Puiset autot ja junaradat ovat varmasti jokaiselle tuttu näky, sillä niitä on valmistettu iät ja ajat. Jo pelkästään Brio on valmistanut puisia lelujaan 1900-luvun alusta ja tunnettu puujunarata onkin pysynyt suosiossa sukupolvelta toiselle ja on sitä vielä tänäkin päivänä.

Suomalaiset lelut

Vaikka meillä Suomessa tunnetaan hyvin edellä mainitut legot, Rubikin kuutiot, Barbiet, junaradat sekä muut ja näitä löytyy miltei jokaisen Suomalaisenkin kotoa, on meillä tehty omiakin leluja, jotka eivät välttämättä ole aivan yhtä tunnettuja maailmalla.

Äitiyspakkauksesta vuosien ajan löytynyt Hymy-helistin on suunniteltu vauvalle täydelliseksi ensimmäiseksi leluksi. Tämä helistin on täysin Suomalaista tuotantoa, sillä se on suunniteltu sekä valmistettu Suomessa ja kantaakin avainlippua sekä design from Finland-merkkiä.

Toinen monelle Suomalaiselle tuttu nimi on niittänyt mainetta myös maailmanlaajuisesti, nimittäin Plasto. Tämä Suomalainen lelutehdas löytyy Ahvenanmaalta ja on tullut tutuksia valmistaessaan erilaisia toinen toistaan hauskempia muovisia erittäin kestäviä leluja. Plaston tehdas on perustettu jo vuonna 1954 ja siltä löytyy arvostettu avainlippu-merkki. Monesta perheestä on varmasti löytynyt tai löytyy yhä edelleen muovinen iso kuorma-auto, potkumopo tai kolmipyöräinen polkutraktori. Kenties uimaan ollaan opeteltu selkään laitettavilla delfiineillä? tai lumilinnoja on rakenneltu Plaston kestävillä lumilapioilla ja kolilla.

Näiden lisäksi meiltä löytyy myös muita tunnettuja Suomessa valmistettuja ja suunniteltuja leluja, jotka ovat kestäviä, pestäviä ja jokaisen lapsen mieleen!

Related Post