Suurin osa vanhemmista satsaa leluostoksiin etenkin pyhinä ja syntymäpäivinä. On varmasti tuttua, että budjetti venyy hiukan yli arvioidun – vähävarainenkin vanhempi saa helposti tuhlattua parisataa lapseensa, onhan ne äidin ja isin kullanmuruja. Kuitenkin pidetään mielessä, että lapsi saattaa leikkiä kerran tai pari yhdellä lelulla, jonka jälkeen se heitetään nurkkaan. Pahimmassa tapauksessa lelupakkaus on kiinnostavampi kuin varsinainen lelu. Ja sekin todennäköisyys on aina olemassa, että lelu hajotetaan rajujen leikkien seurauksen hyvin pian vastaanottamisen jälkeen. Entä sitten, kun leluun on satsattu peräti miljoona euroa?! Raaskiiko sellaisella edes leikkiä?

On jo selvitelty, että maailman kallein lelu on Astolat Linnake eli nukkekoti, joka myytiin 8,5 miljoonalla USD:llä (liki 7,5 miljoonaa euroa). Nukkekodissa on 29 huonetta, allasosasto ja kuntosali. Talon baarista löytyy aitoja miniatyyrilikööripulloja. Tämän arvoisella lelulla ei kuitenkaan paljoa leikitä, vaan sitä ihastellaan vitriinin lasien läpi. Suomen Kauppalehti julkaisi listan maailman kalleimmista turhakkeista, johon kuuluu muun muassa japanilainen Hello Kitty lelu, johon on upotettu ’muutama’ jalokivi. Tämän inspiroimana, selvitellään lisää maailman kalleimpia leluja.

Timantteja ja kultaa, tytön parhaat ystävät?

Aloitetaan edullisemmasta päästä, eli yli tuhat euroa maksavasta Swarovski-kristalleilla koristellusta Etch-A-Sketch-laitteesta. Useammat suomalaisetkin lapset ovat leikkineet tämmöisellä vehkeellä, jossa pyöritellään nappuloita saadakseen aikaiseksi hiekkapiirroksen näytölle. Pyyhemekanismilla saa helposti piirroksen pyyhittyä ja aloitettua alusta. Vuonna 2003 FAO Schwarz toi jouluksi markkinoille samanmoisen kapistuksen, johon oli upotettu lähes 15 000 punaista Swarovskin kristallia. Vain 12 onnekasta lasta sai tämmöisen Etch-A-Sketchin omakseen. Lelu on alkaen 8-vuotiaille suunnattu, mutta mahtaako arvo saada arvostusta tämän ikäiseltä? Siellä missä kristalleista puhe, niin myös kullasta. Nintendo julkaisi rajoitetun erän Game Boy-konsoleja, joiden hinnaksi tuli yli 26 000 euroa (30 000 USD). Mistä moinen älytön hintalappu? Konsoli on tehty 18-karaatin kullasta ja näyttö on koristeltu timanteilla. Virtanappulasta löytyy myös jalokivi, luonnollisesti. Laitteen on valmistanut brittiläinen koruliike Asprey of London vuonna 2006. Nintendo on julkaissut muitakin kultaversioita pelikonsoleistaan. Esimerkiksi timanteista ja 2,5kg 22-karaatin kullasta tehtyjä Nintendo Wii-konsoleita tehtiin vain kolme kappaletta. Rakentamiseen kului 6 kuukautta.

Pojat on poikia…

Legojen ilo tulee siitä, että niitä saa itse kasata sellaiseksi, kuin haluaa. Pienemmät voivat käyttää mielikuvitustaan rakentaakseen muutamasta epämääräisesti yhteen asetellusta palikasta vaikkapa avaruusalustan, ja isommat taas voivat seurata tarkkaan ohjeita ja rakentaa esimerkiksi ajoneuvoja tai taloja siihen tarkoitetuista palasista. Mutta pulittamalla päälle kymppitonnin, koripallosta pitävä lapsi voi saada itselleen aidon kokoisen, legoista rakennetun NBA pelaajan. Valmiiksi rakennettuja pelaajia ovat esimerkiksi Jason Kidd, Shaquille O’Neal, Kobe Bryant ja Chris Webber. NBA valmistaa myös kustomoituja pelaajia tällaisen tilatessaan. Yhteen tämmöiseen leluun kuluu yli 17 000 Lego-palikkaa ja vähintään 200 työtuntia. Tähän hintaan voisi tosin olla ikävää, kun lapsi haluaa lelun saatuaan ensimmäisenä lähtee purkamaan palikoita…

Nuket ja nallet

Kalleimpien lelujen lista jäisi vajaaksi ilman perinteistä pehmolelua. Tosin saksalaisen leluvalmistajan Steiffin tuottama Louis Vuitton nallekarhu on kaukana perinteisestä. Tämä on lelu, johon harvalla vanhemmalla on koskaan varaa. Yksi kappale myytiin huutokaupassa lähes 2 miljoonalla eurolla. Eikä se edes päätynyt lasten leikkikaluksi, sillä karhuherra asustelee Korean Nallekarhu Museossa. Nallella on Louis Vuittonin takki, hattu ja matkalaukku. Kalleimman lelu-tittelin lisäksi tämä herra lienee tyylikkäin pehmolelu. Jos pehmolelut eivät ole juttusi, voit myös satsata 4 miljoonaa euroa ja risat Madame Alexander Eloiseen. Tämä nukke on, kuten nimestä voisi päätellä, muotisuunnittelijan ja leluvalmistajan Madame Alexanderin suunnittelema. Käsintehdyllä nukella on päällään Christian Diorin vaatteita, Oscar de la Rentan aito turkis ja Katherine Baumannin lisävarusteita, joissa on muun muassa Swarovskin kristalleja sekä 9-karaatin edestä timantteja. Näitä nukkeja valmistettiin vain 5 kappaletta, jokainen uniikeilla lisävarusteilla. Jos sinulla olisi ylimääräistä tuhlattavana, satsaisitko ensimmäisenä ökynukkeen?

Nuket ja nallet

Related Post