VHS-kaseteista nallipyssyihin, 2000-luvun jälkeen syntyneet lapset jäävät paljosta paitsi! Katsastamme 90-luvun parhaita, suosituimpia leluja.

Vuosi 2018:kin olisi kesähelteidensä ansiosta kaivannut tunnettua Super Soaker 50 vesipyssyä. Muistatko, kuinka piti pumpata ilmaa pyssyyn ennen ampumista, jolloin vesipyssy ampui vettä jopa 50 jalan (yli 15 metrin) päähän. Vaikka vesipyssyjä on edelleen monenmoista markkinoilla, vain 90-luvulla lapsuuttaan viettävät osaavat arvostaa Super Soaker:ia. Samaten vanhat McDonalds Happy Meal:in kerättävät lelusarjat ovat jääneet unholaan. Vanhoista mäkkäri-leluista voi saada hyvän hinnan nykypäivänä! Jotkut saattavat muistaa Waterful Ring Toss nimisen pelin, joka sai niskakarvat pystyyn – moni 90-luvun lapsi sanoo tätä lapsuutensa vaikeimmaksi peliksi! Pieni ja pippurinen kone oli täytetty vedellä ja vivun avulla piti viskaista renkaita veden läpi maalitötteröön. Tietysti silloin, kun vihdoin ja viimein sai osuman, niin kukaan ei ollut lähettyvillä todistamassa! Nykypäivän lapsethan ottaisi valokuvan älypuhelimellaan todisteeksi, mutta näin ei toimittu 90-luvulla. Kun äiti tai iskä patisteli ulos leikkimään, otettiin mukaan perinteinen tarrapallopeli – mahtaako näille olla edes virallista nimeä? Jokainen kuitenkin muistaa kirkkaan vihreä-pinkin tarraläpyskän, joka laitettiin käteen ja yhtä värikkään tennispallon, jota heitettiin edestakaisin pyrkien ottamaan sitä kiinni omalla tarraläpyskällä. Niin yksinkertaista, mutta niin hauskaa. Melkein yhtä hauska, kuin tolppa, joka laitettiin pihalle maahan, josta lähti naru ja pallo – palloa lyötiin tolpan ympäri ajatuksena, että jos pallo kerkeää kietoutumaan pylvään ympärille ennen kuin vastustaja on lyönyt sitä, olet häviäjä. Nykyisin peli tunnetaan nimellä salkopallo, mutta lapsuudessa sillä ei tainnut olla ’nimeä’ – tai ei kukaan ainakaan sitä tiennyt, mutta kaikki tiesivät mistä on kyse mainitessa ”tolppa ja pallo -pelin”.

Hiljattain herätetty henkiin Venyvä Armstrong-hahmo sai alkunsa jo  70-luvulla. Alkuperäinen Stretch Armstrong lopetti tuotantonsa 1997, mutta 2016 vuonna lelufirma Hasbro päätti tuoda sen takaisin markkinoille. Nykyajan lapset pääsevät myös venyttelemään tyyppiä, joka ei sitten millään hajoa! Jokaisen sisaren ystävän serkun kaima yritti kyllä, mutta Armstrong todisti aina olleen tehty teräksestä! Oikeasti hahmo on täytetty geelillä, ja alkuperäispakkauksessa tuli mukana ohjeet sen korjaamiseen, mutta harva onnistui sen hajottamisessa. Herra venyi lähes kahteen metriin saakka ja palautti muotonsa ilman jälkeäkään pahoinpitelystä. Tiesitkö, että Stretch Armstrong:ista on tehty elokuviakin? Kannattaa katsoa! Slinky-vieteri taisi olla jokaisen 90-luvun lapsen paras ystävä. Kerrostaloissa asuvat oli tämän lelun suhteen etuasemassa, kun sen sai lähettää lentäen rappusia alas. Se oli värikäs ja halpa – oiva lelu lapsille sekä vanhemmille! Nykylapset kerskuvat virtuaalilaseillaan, mutta jo 90-luvulla leikittiin View-Master nimisellä laitteella, joka laitettiin päähän VR-lasien tavoin ja selattiin filmiltä tulevia kuvia. Kuvat näkyivät siis 3D:nä, ja olivat täysin mullistava juttu vielä muutama vuosikymmen sitten. Tamagotchin ilmestyttyä markkinoille, jokainen oman elämänsä lemmikinhoitaja rupesi hoivaamaan virtuaalista lemmikkiään, ottaen Tamagotchin mukaan jopa kouluun. Tunnilla jonkun laite ilmoitti, että Tamagotchi oli kakannut, ja sotku oli siivottava pois katsomatta aikaa tai paikkaa. Jos ei Tamagotchi, niin sitten Furby piti lapset hereillä. Tämä karvainen robotti liikutteli silmiään ja kehoaan jalkojensa avulla, lauloi ja pyysi huomiota sekä ruokintaa. Jokainen 90-luvun vanhempi on varmasti vähintään kerran säikähtänyt tämän erikoisen elukan muminoita keskellä yötä. Mahtaako kukaan vieläkään tietää, mitä eläintä Furby esittää? Pöllöä? Ken tietää, mutta lelu julkaistiin uudella teknologialla vuonna 2005. Listasta puuttuu monta nostalgista lelua – muun muassa Polly Pocket, Skydancers-nuket, Kaalimaan Kakarat, alkuperäiset My Little Pony:t ja Nintendo Game Boy – mutta salettia on, että jokainen jää muistamaan rakkaudella yksinkertaisia mutta erinomaisen hauskoja lempilelujaan 90-luvulta!

Related Post